Cada cosa al seu lloc

Novament la UEFA ha multat al Futbol Club Barcelona per la exhibició d’estelades al Camp Nou el dia del partit contra el Bayer Leverkusen (no sé si també pels xiulets a l’himne de la Champions, que segur que molt no va ajudar), com ja havia fet, pel mateix motiu, amb ocasió de la darrera final d’aquesta competició disputada (i guanyada) pel nostre club.

Ara tot són queixes, que si la llibertat d’expressió, que si tal, que si qual, però el cert és que el Reglament Disciplinari de la UEFA, en el seu article 16, punt 2, lletra e) diu que serà sancionable l’ús de «gestos, paraules, objectes o qualsevol altre mitjà de transmetre missatges no adequats per un esdeveniment esportiu, particularment missatges de naturalesa política, ideològica, religiosa, ofensiva o provocativa» (la traducció és meva, segurament millorable, però crec que fidel al sentit original).

Tant se val que la ideologia sigui bona o dolenta, ídem la religió (tot i que jo de bona no en conec cap): la UEFA entén que un esdeveniment esportiu no és el lloc adient per a transmetre missatges polítics (si més no, i això és un afegit meu, en democràcia, quan pots fer lliurement actes polítics per transmetre aquesta ideologia). Ens pot agradar o no, podem criticar la UEFA tant com vulguem (jo la criticaria abans per moltes altres coses) però això és el que diu el reglament (ja fa temps que ho diu) i ningú no està obligat a participar en aquesta competició.

Però, parlant clar, d’estelades al camp del Barça jo n’he vist sempre (i porto anant a Can Barça no des de que soc soci, que ja fa trenta-dos anys, sinó des de l’institut, tot i que abans més que ara), i mai no hi havia hagut cap problema. El problema el porta el prusés, en virtut del qual algú vol ficar-nos l’estelada fins a la sopa, per fer veure allò de que som un sol poble i tots pensem el mateix, malgrat no sigui així. Suposo que és el mateix pel qual sistemàticament s’infla el nombre d’assistents a les manifestacions.

I en aplicació d’aquest pla, amb total menyspreu pels drets dels que no pensem com ells, s’introdueix de forma premeditada i organitzada en un recinte esportiu un element extraesportiu, concretament polític, amb tota la litúrgia del minut 17:14 i els crits de rigor. Crits que molta gent fa, però que molta altra no fem, i aguantem estoicament. I dic aguantem estoicament perquè nosaltres, jo, hem anat allà a veure futbol, no a sentir càntics polítics (sovint em plantejo què hauria de fer, cridar una altra cosa? xiular? esbroncar? potser seria llibertat d’expressió, però cap d’aquestes coses m’agrada, i a més em temo que si ho fes tindria problemes). .

Les conseqüències d’això, en forma de multa, les patim tots. Si més no tots els socis del Barça. Potser que el proper dia posin un cistellet a l’entrada i cadascú d’aquests que va al Camp Nou a fer política deixi un euro, perquè comptant que el tema va per llarg (per no dir que és la història interminable), si continuem així potser el club farà fallida.

Esta entrada fue publicada en Fútbol, Política y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.