Alcaldades

El mes d’agost és el mes de vacances per excel·lència, però en política sembla que les vacances no existeixen, i aquest agost de 2014 no és una excepció.

El PP continua entestat a demostrar que, per a ells, tot s’hi val per a tenir el poder (el polític, que l’altre ja el tenen,  malauradament). Si fa uns mesos era Cospedal qui reduïa el nombre de parlamentaris de Castella-La Manxa amb l’excusa de l’estalvi (curiosa excusa tenint present que aquests parlamentaris no tenen sou) però amb el clar objectiu de garantir-se la majoria, ara Rajoy sembla decidit a modificar la llei electoral per tal que l’alcalde sigui el cap de la llista més votada, amb el no menys clar propòsit de retenir algunes alcaldies que, sense aquest canvi legal, el PP sembla abocat a perdre. Evidentment ells no ho expliquen així: parlen de la voluntat dels ciutadans (això de la voluntat del poble és una mica com la voluntat de déu, es fa servir aquesta expressió i ja ningú pot discutir res), parlen de que qui guanya les eleccions ha de governar (altra cosa és què entenem per guanyar, jo dubto que ser la minoria majoritària amb per exemple un trenta per cent dels vots sigui guanyar), i coses per l’estil.

Molt em temo que, malgrat les protestes, acabaran fent l’alcaldada (mai millor dit). Es el PP, no té escrúpols, i no diré que m’estranyi. Més m’interessa veure quina serà la resposta de les altres forces polítiques: serán las forces d’esquerra (noves i antigues) capaces de bastir candidatures conjuntes que puguin aspirar a ser les més votades, o continuaran com fins ara les postures sectàries, la desqualificació de les altres forces (per poc pures o per utòpiques) o la simple competició per a ser la primera força de l’oposició sense cap possibilitat de governar.

No parlo de xecs en blanc ni de pactes contra ningú, sinó de pactes en favor de la ciutadania, i sobre la base de programes, realistes però ambiciosos. Serà possible? Hauria de ser-ho, però veurem. I si no ho és, espero que els electors passin factura als responsables.

Esta entrada fue publicada en Política y etiquetada . Guarda el enlace permanente.