Sant Quirze no ha votat en clau municipal, per desgràcia

No puc negar que estic trist i decebut pels resultats obtinguts pel PSC de Sant Quirze a les darreres eleccions municipals. Sincerament, no m’ho esperava. La pérdua d’un terç dels vots i la meitat dels regidors és un càstig excessiu per unes culpes que encara no tinc del tot clar quines són, llevat entenguem que l’electorat ha volgut donar a la nostra cara la plantufada que voldria donar-li als dirigents socialistes espanyols i catalans. Pel que sembla, amb el 28N no en va haver prou.

Com a militant del PSC, i tenint present els seus lligams amb el PSOE, soc conscient que participo, vulgui o no, de certes decissions que l’electorat ha castigat. De fet, que la pitjor crisi que recordo t’agafi governant a tot arreu, és garantia de patacada electoral, facis el que facis. Però no es pot negar que, a banda d’això, s’han pres decissions que no han estat les més encertades, i cal dir-ho clarament i sense embuts. Per esmentar el darrer exemple, que no és l’únic ni el més important, però que té un gran simbolisme: no és de rebut que la Comissió Europea t’hagi de renyar perquè no controles prou els sous dels banquers, més aviat és lamentable.

Una mica ja ens ho temiem, però pensàvem (ens enganyàvem, pel que sembla) que eren només unes eleccions municipals, i que el que fèiem era triar els nostres alcaldes i regidors, les persones que decidiran durant els propers quatre anys les matèries de la seva competència (que són moltes i importants), i no unes primàries d’una altra cosa. I el PSC Sant Quirze es presentava amb l’aval d’un gran full de serveis, i amb propostes engrescadores per al poble. Però els quirzetencs han votat (o han deixat de fer-ho) atenent d’altres consideracions, si més no els que havien estat votants del PSC.

Perquè si es tractava de jutjar la gestió efectuada pel darrer equip de govern (CiU+PSC), no és normal que un dels partits que el formaven millori el seu resultat (CiU ha pujat un 24%, molt per sobre de la mitjana catalana, que ha estat del 7,5%) i en canvi l’altre, el PSC, sigui durament castigat. He dit, i reitero, per a mi (i ja sé que no sóc neutral) la gestió del govern ha estat bona en conjunt, i també la gestió concreta dels nostres regidors i regidores, amb el Antoni Rebolleda al capdavant, i això em fa pensar que no s’ha suspès la gestió.

Pel que fa a les propostes, tampoc trobo cap extrem que hagi de justificar un rebuig de la ciutadania. Moltes propostes eren coincidents entre la majoria de partits (això és força normal a l’àmbit local), i les que no ho eren tampoc justifiquen un rebuig que portès a aquest resultat.

He de concloure, per tant, que el vot de càstig s’ha de llegir en clau catalana o espanyola, més que quirzetenca, i coincideixo així plenament amb el que ahir escrivia l’Enric Alloza a Mussol.cat. I això no va només pel vot del PSC, sinó també pel del PP (que experimenta una important pujada a la que no trobo altra justificació, superior a Sant Quirze que al conjunt de Catalunya, un 41% en front d’un 21%), i d’ICV (que malgrat no haver governat el municipi pateix un descens de casi el 20% que, per aquestes coses de la llei d’Hondt, no li costa cap regidor). L’excepció, que per mi confirma la regla, és ERC (que va amagar les seves històriques sigles, i pel que es veu la va encertar, perquè una llista d’un partit amb independents no és una coalició ni aquí ni enlloc) que, tot i haver de competir amb una altra llista independentista (la suma de SI i Reagrupament que es presentava amb el nom d’ARA), ha aguantat perfectament, repetint pràcticament el resultat de les eleccions de 2007 (quelcom que no molta gent d’ERC pot dir arreu del país, ja que ha perdut 78 mil vots, que representen més del 28% dels que tenien).

I tot i que ningú va dir mai que la política fos justa, crec que és un resultat força injust, perquè ni el Toni, ni la Silvia, ni la resta de companyes i companys s’ho mereixien. Però així funciona, l’elector decideix lliurement en funció de les consideracions que troba adients, i ho hem d’acceptar, i agraïr el seu suport a les 976 persones que ens han votat. Ara ens toca representar-les el millor que sapiguem.

Per acabar, quatre notes finals:

  1. Que només hagi votat un 53% de l’electorat, per molt que suposi una millora en relació amb el 2007 i que ens deixi més o menys a la mitjana de Catalunya (un pèl per sota) no és una bona notícia. Quaranta-set persones de cada cent no han votat, no han exercit aquest dret, l’únic que ens iguala a tots independentment de les classes socials. Vivim moments complicats, que poden explicar un cert desencís, però hem de fer entendre a la gent que amb el vot es poden canviar coses. Si no, malament.
  2. Continuo sense entendre la proliferació de vots en blanc (una mica més del 5%). Realment cap de les llistes era prou bona pels que han votat així? Coneixien ni tan sols les propostes de les candidatures? S’han preocupat de llegir-les? O és que ara això del vot en blanc és cool? Perquè, reitero, eren unes eleccions municipals, votàvem propostes per al poble, i no una altra cosa.
  3. Tot i que no és consol, he de celebrar que, a Les Fonts, el meus veïns no hagin votat en clau espanyola, sinó de poble. Hem mantingut el nostre suport (perdent només 4 vots, que representen un minso 1,6%), malgrat també aquí el PP ha pujat espectacularment (més del 150%). Però crec que els fontins sí han valorat la gran tasca que el PSC ha dut a terme a l’Ajuntament, i han votat en conseqüència.
  4. Des del punt de vista personal, agraeixo haver pogut formar part de la llista del PSC Sant Quirze i haver pogut participar a la campanya, així com l’excel·lent acollida que totes les companyes i companys m’han donat. Amb persones com aquestes, el futur del projecte està assegurat, malgrat les adversitats.

Jo aparco la tristor i la decepció aquí. Continuaré, amb més il·lusió que mai, treballant perquè aquesta societat nostra s’acosti més al que seria el meu ideal. Venen temps díficils, però apassionants, tant al PSC com a Sant Quirze, i jo no m’ho vull perdre.

Esta entrada fue publicada en Les Fonts / Sant Quirze, Política y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Una Respuesta a Sant Quirze no ha votat en clau municipal, per desgràcia

  1. Pingback: Manuel Cáceres

Los comentarios están cerrados.