Correlacions significatives (o no)

Segur que no vaig ser l’únic, però des que ahir em van anar arribant els resultats de les primàries, vaig pensar que fora interessant relacionar-los amb la participació i els resultats del PSC a les darreres eleccions municipals en cada Districte de Barcelona. I així ho he fet. He preparat dues taules, una que compara el tant per cent obtingut per Jordi Hereu amb l’obtingut pel PSC a les municipals de 2007, i un altre que compara les participacions a les primàries amb les de les mateixes eleccions municipals esmentades (per motius obvis, les agrupacions temàtiques no compten, el que no vol dir que no importi el seu resultat). Les taules són aquestes:

% vots emesos Hereu PSC 2007Ciutat Vella 58,85 32,9
L’Eixample 42,68 23,2
Sants-Montjuïc 56,82 32,4
Les Corts 62,5 24,1
Sarria-St.Gervasi 43,57 14,3
Gràcia 41,53 23,5
Horta-Guinardo 65,65 33,9
Nou Barris 73,6 43,5
St. Andreu 79,39 36,8
St. Martí 70,21 35,3
% participació Primàries Mun. 2007Ciutat Vella 39,01 39,2
L’Eixample 34,96 52,4
Sants-Montjuïc 27,53 47,1
Les Corts 41,26 54,3
Sarria-St.Gervasi 39,41 56,5
Gràcia 39,08 51,4
Horta-Guinardo 29,94 47,6
Nou Barris 28,78 45,4
St. Andreu 43,3 49,5
St. Martí 32,01 49,3

I a partir d’aquestes taules, he obtingut aquests dos gràfics (cliqueu per ampliar):

Participació

Percentatge de vots emesos

Què vol dir tot això? Bé, segur que se’n poden treure moltes conclusions, semblants, diferents, àdhuc contradictòries. Jo en trec un parell, sense ànim de pontificar:

– Hi ha una correlació entre els resultats obtinguts per Jordi Hereu a les primàries i els obtinguts pel PSC a les municipals de 2007, amb alguna excepció, explicable, al meu parer: a Les Corts (districte d’on va ser regidor i agrupació on milita), Sarrià-Sant Gervasi (districte on va militar) i Sant Andreu (districte d’on va ser regidor), els resultats del Jordi són comparativament millors del que «tocaria».

– Hi ha també una correlació en qüestió de participació, també amb excepcions explicables: a Sant Andreu i Les Corts (els dos districtes on va ser regidor Jordi Hereu) la participació és millor del que «tocaria». També ho és a Ciutat Vella, tot i que en aquest cas no tinc cap explicació.

– L’existència d’aquestes correlacions, té algunes conseqüències positives, al meu parer:

 • d’una banda indiquen que els nostres militants i simpatitzants es comporten (comparativament entre districtes) de forma semblant a com ho fan els ciutadans i ciutadanes, no som diferents. Això és bo.
 • d’una altra indiquen que allà on el Jordi es coneix de més a prop, ha anat més gent a votar (comparativament entre districtes, repeteixo) i l’han votat més. I això també és bo, la feina ara és fer-lo més conegut, sense el filtre distorsionador dels mitjans.
 • Els millors resultats del Jordi són allà on es vota més al PSC, i viceversa. I això també és bo, ja que vol dir que el Jordi agrada més allà on més ens voten, i menys allà on se’ns vota menys. O dit d’una altra forma, on el Jordi agrada tenim més a guanyar (perquè és on més ens voten), i on no, tenim menys a perdre (perquè igualment ens voten molt poc).

Segur que se’n poden fer moltes més interpretacions. Si us animeu, hi sou convidats i convidades.

Esta entrada fue publicada en Política y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

7 Respuestas a Correlacions significatives (o no)

 1. Pingback: Manuel Cáceres

 2. Pingback: Raquel Querol Bello

 3. Pingback: Francesc Ramis

 4. Pingback: Manuel Cáceres

 5. Pingback: trinitro

 6. Jose R. dijo:

  Si tuviera el Minitab petado como lo tenía hace unos meses podría encontrar el índice de correlación entre ambas variables de forma científica. Aunque tiene cierta relación aparente.

 7. Pingback: Pilar Bespín

Los comentarios están cerrados.