PSOE i PP no són el mateix per CiU

Ara ja fa uns anys, a les acaballes de la presidència de Felipe González, l’aleshores Coordinador General d’Izquierda Unida, Julio Anguita, va fer popular la teoria de les dues ribes. Segons aquella teoria, i pel que feia a la defensa dels drets dels treballadors, IU estava en una riba, i PP i PSOE estavan a l’altra. Per tant, trobant-se PP i PSOE a la mateix riba, tan legítim era per IU pactar amb un com amb l’altre, indistintament. Aquesta teoria li va servir d’excusa, de coartada, per a practicar allò que tant l’agradava i que popularment es va conèixer com la pinça, i que consistia en aliar-se amb el PP contra el PSOE, fins que va aconseguir que el PP arribés al poder.

Però malgrat ser reconegut com el pare de la criatura, no ha estat Julio Anguita l’únic que ha aplicat aquesta teoría. Convergència i Unió, des de sempre, ha defensat que PSOE i PP són el mateix, que la seva posició en relació amb Catalunya és similar, que quan els convé s’alien per perjudicar Catalunya, i que per tant, CiU (en aquest paper que ningú els ha donat però que ells s’autoadjudiquen de defensors de Catalunya) tant pot pactar amb un com amb l’altre, ja que és indiferent. Això ho han dit sempre, i ho continuen dient ara de forma insistent. Si precindíssim de que defensar que PSOE i PP fan el mateix en relació a Catalunya és negar les evidències (com per exemple que un va votar a favor de l’Estatut i l’altre no només va votar en contra, sinó que el va portar al Tribunal Constitucional, després de recòrrer les espanyes recollint signatures en contra seva), la postura de CiU, qui a l’igual que Anguita fa servir la teoria com a coartada per aliar-se amb el PP en contra del PSOE, podria ser legítima. Però els fets no confirmen la teoria.

Anem a veure quins fets han acompanyat aquesta posició teòrica de CiU durant els darrers quinze anys:

 • a les investidures, CiU va votar favorablemente les dues investidures de José María Aznar (2 de 2) i no ho va fer amb les dues de José Luis Rodríguez Zapatero (0 de 2).
 • als pressupostos, CiU va votar favorablement tots els pressupostos presentats pels governs José María Aznar, menys l’últim, per allò de que venien eleccions i calia desmarcar-se (7 de 8), mentre que a data d’avui no ha votat cap dels sis pressupostos presentats pels governs José Luis Rodríguez Zapatero (0 de 6), i ja ha manifestat que no ho farà amb el de 2011 (per tant, 0 de 7).

Déu n’hi do, trobo que per ser indiferent amb qui pactar, per considerar que tan és l’ún com l’altre, l’actuació de CiU ha estat una mica esbiaixada, no? Però, per si algú en tenia dubtes, l’inefable Felip Puig es va encarregar d’esbandir-les fa algunes setmanes, quan públicament va demanar al PNB que no votés a favor dels pressupostos per tal de fer caure el Govern de Rodríguez Zapatero. Perquè si el govern de Zapatero caigués, què passaria? Doncs no tindriem un altre govern del PSOE, per molt que ens ho vulgui fer creure, tindriem eleccions anticipades i, si hem de fer cas dels sondejos, un govern del PP. Queda clar, per tant, que el Sr. Puig i CiU prefereixen un govern del PP a Espanya, no cal dir res més.

No critico la posició de fons de CiU. És legitim que consideri (jo també ho crec) que té més coses en comú amb el PP que amb el PSOE, perquè tots són partits de dreta (amb persones de centredreta) amb unes posicions molt similars en temes econòmics i socials. I el que teòricament els separa, que és el tema nacional, perquè tots dos diuen ser nacionalistes de nacions diferents, passa a un segon (o tercer, o quart) terme quan del que es tracta és de les coses serioses, de les garrofes. No en va el darrer govern de CiU a Catalunya va gaudir del suport, tan evident com inconfessable, del PP.

Reitero, CiU està en el seu dret de pactar amb qui vulgui, i de fer-ho amb el PP per considerar que les seves idees són més a prop d’aquest que del PSOE, igual que hi ha partits (com el BNG, per exemple) que tenen més coses en comú amb el PSOE que amb el PP i per aquesta raó no els tracten igual (el que no vol dir que, alguna vegada, no puguin coincidir en una votació, només faltaria). Res a dir. El que critico és que ens intentin prendre el pèl, predicant de cara a la galeria una equidistància que les seves accions demostra que no existeix. Tots sabem que, llevat d’entre els seus votants, el PP està molt mal vist a Catalunya (s’ho ha guanyat a pols amb les seves accions), i que per tal d’acceptar que és el seu soci preferent, CiU hauria de tenir una valentia que ja ha demostrat abastament que li manca, però tampoc crec que sigui bo intentar mantenir una aparença que els fets contradiuen un dia sí i l’altre també.

Article publicat a Catalunya Press en català i en castellà.

Esta entrada fue publicada en Catalunya Press, Política y etiquetada , , , , , . Guarda el enlace permanente.

4 Respuestas a PSOE i PP no són el mateix per CiU

 1. Pingback: Manuel Cáceres

 2. Pingback: Pere JP

 3. PereJP dijo:

  M’agrada l’analisi que fas sobre la falsa equidistància que es gasta CiU. Crec que el pacte ‘natural’ de CiU per formar govern és amb el PP, sigui per que els extrems es toquen o sigui perque ambdós partits han abraçat el neo-liberalisme i aquells dogmes que ens han portat a la crisi com a solució, mira tu per on, a la crisi… fent veure que la crisi és culpa de l’esquerra i blah blah blah.

  No ens ha d’extranyar, doncs, si PP i CiU voten a Madrid el mateix o si en campanya electoral proposen practicament les mateixes coses (identics arguments per a retallar la despesa i rebaixar l’atur entre els joves com el contracte ‘aprenent-treballant-de-gratis-un-parell-d’anys).

  Ja sabem que el desengany de CiU, però , no està tant en l’Estatut o el ‘respecte’ de la dignitat nacional i aquesta dialèctica lepenista que impregna el missatge de CiU, sino en que Zapatero no va cumplir la promesa feta el 26 de febrer de 2007 a La Moncloa de fer a Mas president després de les eleccions de 2006… ¡què diferent seria avui tot si això hagués passat!

  A mi, Manel, no em sorprendrà pas gens si ens trobem a Sanchez-Camacho fent de consellera de ves tu a saber què.

  • Manuel dijo:

   Coincidim bastant, Pere. I consti que jo li reconec a tothom el dret de tenir les idees que vulgui i de pactar amb qui vulgui, l’únic que no trobo bé és que ens vulguin fer creure el que com s’ha demostrat no és cert. I sobre la causa de que la CiU d’ara prefereixi clarament el PP al PSOE (amb Pujol no era tan evident, van recolzar governs de Felipe González, si més no quan va convenir-los), potser sí que té a veure l’atac de banyes de l’Artur Mas quan va veure que Zapatero el feia President. I consti que jo crec que Zapatero ja volia, però no es va veure capaç d’enfrontar-se al PSC (n’hauriem tingut una de grossa).
   Gràcies pel comentari.

Los comentarios están cerrados.