La Diagonal

Diagonal opcio A

Avui comença la setmana durant la que totes les persones empadronades a Barcelona a partir dels 16 anys podran decidir com volen que sigui la Diagonal del futur: un bulevard, una rambla o que es quedi com està.

Durant les darreres setmanes s’ha parlat abastament de per què es proposa modificar la Diagonal (concretament el tram entre la Plaça de les Glòries i Francesc Macià) i no vull insistir-hi. La Diagonal ja no compleix la funció de constituïr una via ràpida per travessar la ciutat, o per accedir a ella, sense haver de moure’s per la trama ortogonal de l’Eixample, funció per a la que Ildefons Cerdà la va dissenyar, junt amb la Gran Via i l’Avinguda Meridiana. La Diagonal no és bona ni per la mobilitat del cotxe, ni del transport públic, ni del vianant ni de la bicicleta. La Diagonal no és accessible ni tampoc una via agradable per anar de botigues. Si voleu més detall, el trobareu a les raons amb més detall a la web de l’Ajuntament de Barcelona.

Però sí que vull comentar les raons que des d’alguns sectors es donen per oposar-se a la reforma, sovint de bona fe, de vegades per intentar justificar una manera d’actuar que per alguns és senyal d’identitat: oposar-se a qualsevol canvi, sobre tot si qui ho planteja és el govern municipal. I també hi ha veus en contra de la consulta (a banda del que pensin de la reforma). Es diu:

Ara no és el moment de fer-ho amb la crisi que patim …

A banda que en el millor dels casos les obres no s’iniciarien fins 2012, cal deixar clar que, malgrat la crisi, la vida continua. I a totes les ciutats del món, se segueixen duent a terme obres públiques, obres que tenen com a objectiu millorar la vida de les persones que hi viuen, i que a més la milloren per partida doble: creant o millorant equipaments públics, siguin carrers, línies de tren, escoles o hospitals, i a la vegada contribuint a l’activitat econòmica, és a dir, creant o mantenint, si més no, l’ocupació. Sóc conscient de que el tractament especial que se li ha donat a la Diagonal pot fer pensar que és quelcom excepcional, però si els ciutadans decideixen que l’obra es faci, serà una més de les moltes que a Barcelona estan en marxa. I en el cas de que els ciutadans decidissin que no volen canviar la Diagonal ara, el seu pressupost es destinaria a fer alguna altra obra, que n’hi ha moltes que la ciutadania demanda i no totes es poden dur a terme. Ni tan sols pel seu pressupost és excepcional, ja que els 70 milions d’euros en que està pressupostada l’obra de la Diagonal -tramvia a banda, després m’hi referiré- no arriben ni al deu per cent del pressupost d’inversions per a l’any 2010, que és de 800 milions. I és que, com ja vaig escriure, Barcelona és la ciutat que realitza un major esforç inversor de tot l’Estat.

I això no implica, de cap manera, que Barcelona no pensi i se n’ocupi de les persones que ho passen malament, amb i sense crisi, perquè malauradament sempre hi ha persones que necessiten el nostre ajut, però és cert que el nombre creix en èpoques com la que travessem. Tot i que mai no és prou, el 2010 Barcelona ha incrementat el seu pressupost en el capítol de serveis a les persones, ja que el seu baix endeutament per capita ho fa possible. I és que serveis a les persones i inversió en infraestructures són, han de ser, plenament compatibles, perquè són les cares de la mateixa moneda, si és manté una activitat econòmica que permeti pagar sous, haurem de pagar menys subsidis i, posats a triar, crec que és preferible pagar sous que pagar subsidis, perquè a tothom li agrada poder guanyar-se la vida per ell mateix.

Es vol afavorir les constructores …

Aquesta raó fora aplicable a tota obra pública, i si en féssim cas no hauríem de fer-ne cap, d’obra. Ja he dit abans que d’obres se n’han fet, se’n fan, i se’n faran, aquí i arreu, i la de la Diagonal no és sinó una de tantes, per tant no val la pena dedicar-li més espai.

Es fa en benefici de l’empresa privada que gestiona el tramvia i en perjudici de TMB, empresa pública que gestiona metro i bus …

Una teoria conspirativa més, com la d’abans, i amb la mateixa solidesa, és a dir, cap. Considero la connexió de les dues xarxes de tramvia existents (TramBaix i TramBesós) com un dels punts forts de la reforma de la Diagonal, encara que em consta que no tothom ho veu així, igual que hi ha qui, des de ja fa temps, reivindica aquesta connexió.

Els avantatges de l’aposta pel tramvia són diversos:

 • Per una banda, es potencien dues infraestructures ja existents -les dues xarxes de tramvia- que amb la seva unió incrementaran molt la seva utilització (s’estima un augment del 200%). Aquesta part de la infraestructura ja està construïda.
 • Si bé el tramvia no té tanta capacitat de transports de viatgers com el metro, en té molta més que l’autobús, és més eficient.
 • La construcció de la infraestructura necessària per al tramvia és molt més barata que la que caldria per al metro (entre Glòries i Francesc Macià serien 24 milions d’euros contra 210 milions).
 • La velocitat mitjana del tramvia seria superior a la de l’autobús. No cal oblidar que per la Diagonal circulen un gran nombre de línies d’autobús (per exemple, a la parada de Diagonal-Pg. de Gràcia s’aturen 7 autobusos per sentit, i a la de Diagonal-Calvet en són 9 en sentit Llobregat).
 • El tramvia és més silenciós, menys contaminant i consumeix menys energia que l’autobús.

Contra aquests innegables avantatges, s’argumenta que la raó és que se li vol treure el negoci a una empresa pública per donar-li a una de privada, però aquesta afirmació no s’aguanta. Els estudis efectuats indiquen que el tramvia captaria un 10% dels desplaçaments en vehicle privat, mentre que només ho faria amb un 5% dels desplaçaments en autobús. És el vehicle privat el que, en la seva majoria, aportarà viatgers al tramvia, i no el bus. L’autobús es mantindrà, i l’existència del tramvia li permetra racionalitzar els recorreguts d’algunes línies (les més coincidents amb el tramvia). I en tot cas, qui de veritat sortirà guanyant és el ciutadà, que és del que es tracta, i la causa de que cada cop més ciutats europees recuperin el tramvia (perquè no oblidem que de tramvies ja en vàrem tenir, jo els recordo perfectament, tot i que eren molt diferents als d’ara).

I per què ens consulten això ara?

He de confessar que no sóc massa amics dels referèndums. Sóc més del parer de que la ciutadania dessigna els seus representats per tal que governin, sense atabalar-la massa, i que aquests han de governar. Si ho fan bé, se’ls renova la confiança, i si no, que vinguin uns altres. Això hauria de ser la regla general. Però no treu que, si el governant vol sotmetre a la decissió directa de la ciutadania alguna qüestió, en el que podriem qualificar de devolució de sobinaria, amb caràcter vinculant, crec que cal aprofitar l’oportunitat de dir la nostra. I això és el que passa ara: ens trobem davant dues propostes solvents, viables i equivalents des del punt de vista tècnic, només cal decidir quina ens agrada més.

I sí, això té riscos. Té el risc clar (hi ha experiències anteriors) de convertir-se en un plebiscit sobre el govern municipal, o més concretament contra ell, i a hores d’ara em consta que hi haurà persones que votaran per l’opció C només per intentar aconseguir una derrota política del govern, que clarament aposta per la transformació de la Diagonal, sigui amb l’opció A, sigui amb l’opció B. Molts no ho diran, és clar, diran que no els agrada ni l’opció A ni l’opció B (però no us preocupeu que no diran quina seria la seva opció, o en diran una d’impossible). O senzillament no diran res i es mantindran en aquesta indefinició que tan a la perfecció dominen de tant practicar-la i que, passi el que passi, faran servir d’excusa per penjar-se la medalla de la victòria. Bé, allà ells amb les seves misèries.

Però això no pot servir d’excusa per privar a la resta de la ciutadania d’expressar la seva veu, en forma de vot, i decidir a quina de les tres opcions volen donar suport. Jo tinc la meva idea formada del que li convé a Barcelona, i estic a favor de la transformació, i us convido a tots i a totes a pronunciar-vos i votar pel que més us agradi.

Per a més informació:

Esta entrada fue publicada en Política, Societat y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

13 Respuestas a La Diagonal

 1. Pingback: Manuel Cáceres

 2. Pingback: Sònia Pereda

 3. Pingback: Carlos Guadian Orta

 4. Pingback: Idoiallano

 5. Pingback: Socialistes (PSC)

 6. Pingback: Elvira Durán Costell

 7. Pingback: Tweets that mention La Diagonal -- Topsy.com

 8. Pingback: Daniel García Peris

 9. Un barceloní que va estudiar al mateix intitut que tú dijo:

  He llegit per sobre el que comentes , i tens força raò del que dius, i coincidim molt en els arguments de fer un referendum sobre la diagonal. Evidentment estas en el mateix costat de qui porta la iniciativa, pero des de la prespectiva d’un barceloní, aquesta campanya fa massa olor a autobombo…

  Crec que el pressupost de la campanya arriba als 3 milions d’euros, tu creus que per fer una consulta de com volem un carrer cal tanta parafernàlia i despessa? Amb un parell de estands per fer la consulta n’hi haguès hagut prou .., i menys webs, anuncis, fuletons, 108 punts de votació, etc…

  I una apreciació d’un votant d’esquerres. A l’Ajuntament de Barcelona li cal una renovació de colors !! I em sap greu dir-ho, pero es el que pensa un gran part de colegues que sempre hem estat d’esquerres !!

  • Manuel dijo:

   Certament la consulta té uns costos. I certament també la consulta podia no haver-se fet, i el seu cost (l’oposició diu 3 milions d’euros, l’equip de govern que no arribarà a 2, i jo sincerament no sé quin és el cost exacte) s’hauria estalviat. Fer-la és una decisió política, amb pros i contres, evidentment.

   Ara, un cop decideixes consultar, crec que és raonable promoure el vot i facilitar-lo, de forma que a més sigui compatible amb unes garanties de que el resultat no es pugui manipular. I això, com tot a la vida, té uns costos. De fet, la democràcia té costos, i crec que més que del punt de vista econòmic, hem de valorar-ho pel que representa d’ocasió per a sentir la veu de la ciutadania (que molta gent diu que no s’escolta prou). Ara bé, reitero, comprenc perfectament qui pensi que no calia i que l’Ajuntament ja podia haver decidit directament, és una opció raonable.

   No comparteixo massa el tema de l’autobombo. Crec que la ciutadania té dret a ser informada, i això no sempre és bo pel qui governa, ja que també informes la gent que no està d’acord amb el que has fet, o que pensa que hauries hagut de fer quelcom que no has fet, i amb aquesta informació no guanyes cap vot, ans al contrari.

   I, finalment, puc entendre que estigui cansat de veure molts anys un mateix partit al govern municipal (en aquesta vida, tot cansa, fins i tot les coses bones), però jo, des de la meva perspectiva (partidista, com totes) valoro molt positivament la feina feta i, sobre tot, la que es vol fer, que al final és el que motiva votar una o altra opció. El mateix tema de la Diagonal, consulta a banda, és un exemple clar del que suposa entendre que la ciutat ha canviat, que les necessitats no són iguals que fa 150 anys, i que cal adaptar-se abans d’arribar a situacions irreversibles. Crec que això és el que s’està fent arreu de la ciutat des de ja fa temps, i crec que és el que la ciutat necessita. I no veig ningú més que ofereixi una millor alternativa (bé, amb alguna alternativa més enllà del no fer res enlloc ja em conformaria).

   Gràcies pel comentari.

 10. Un barceloní que va estudiar al mateix intitut que tú dijo:

  Gràcies per la resposta. Esperem que sigui com tu dius i es faci el que sembla esta sortint ,es a dir no fer res!

  Llàstima , perquè es cert que li cal una millora a la Diagonal, però la manera en que s’ha portat el tema, ja li està bé al Sr. Alcalde.

 11. Pingback: Molt més que la Diagonal « Una hora de son menys al dia…

 12. María-Elena Gómez dijo:

  La ciutat a d’adaptar-se a les noves necessitats dels ciutadans, el canvi a vegades no és fàcil i sempre costa, però en de pensa en les avantatges i beneficis que ens donaràn, a més a més donarà treball a molts.

Los comentarios están cerrados.