Setmana Santa

Avui és Dijous Sant, al bell mig de la Setmana Santa, i en un dia com avui m’ha vingut al cap com són de diferents aquests dies de com eren quan jo era una criatura. Sí, ja sé que, malauradament, això vol dir tinc molts anys. Però no només això.

La meva infància va transcòrrer en el tardofranquisme, en aquells anys en que, diuen (jo personalment no tinc elements de comparació), la dictadura no era tan dura com ho havia estat abans. Però, fos com fos, aleshores com abans el nacionalcatolicisme continuava marcant les nostres vides, les vides de tothom, independentment de quines fossin les nostres creences.

I per Setmana Santa, tocava estar trist, perquè un llibre que diuen que van escriure uns senyors ja fa molts anys deia (diu) que un home anomenat Jesus va morir (i resucitar, que té més mérit) a Palestina. I si no estaves trist, perque no t’ho creies, ja s’encarregaven de fer els possibles per tal que, si no trist, com a mínim estessis amargat. I les maneres d’aconseguir-ho eren moltes, des de no deixar obrir cap establiment d’oci el Divendres Sant, fins a modificar totalment la programació de les dues cadenes de televisió.

Aquells dies era difícil veure a la televisió quelcom que no fos el telediario, les processons, el via crucis, alguna pel•lícula de temàtica religiosa (sovint amb Victor Mature de protagonista) … i els partits de bàsquet del Reial Madrid, quan Saporta (Raimundo, no confondre amb Laporta, Joan) dirigia aquest esport a la Casa Blanca i l’equip triomfava a Europa de la mà dels americans naturalitzats Clifford Luyk i Wayne Brabender. De forma que, a casa, moltes d’aquelles nits de Pasqua les passàvem jugant a les cartes (llàstima que només érem tres, els meus pares i jo, i això limitava els jocs a que podíem jugar, però tot i així ho recordo amb carinyo).

Afortunadament, tot ha canviat molt, com a mínim per als que no som creients. Perquè els creients, si volen, poden continuar fent el que fa quaranta anys ens volien obligar a fer a tots. Llàstima (per l’Esglèsia) que molts d’ells ara prefereixen marxar a fer turisme i no entristir-se, que total són quatre dies.

Però no podem baixar la guàrdia, perquè els hereus dels que aleshores manaven encara avui volen imposar-nos les seves creences i fer-nos viure a la seva manera. Volen continuar decidint sobre nosaltres: amb qui ens podem o no casar o relacionar, o quan podem o estem obligats a tenir fills. Més val no oblidar-ho, que a la que ens despistem ens la fotran.

Dic que tot ha canviat molt, però algunes coses no, si més no, no del tot. Perquè avui també hem pogut veure el Reial Madrid jugant la Copa d’Europa de bàsquet (allò que abans en deien paseando el nombre de España por el mundo), pero resulta que ha jugat contra un gran equip, el Barça, i ha perdut :-).

Esta entrada fue publicada en Política, Reflexions gratuïtes, Societat y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

4 Respuestas a Setmana Santa

 1. Quim Loras dijo:

  Bon apunt Manel, però em sembla que l’altre dia van fer Ben-Hur a TV3, noi algunes coses no canvien mai 🙁
  .-= Últim post al blog de Quim Loras ..Canvi d’estil =-.

 2. Quim Loras dijo:

  No et vull desanimar, però demà Espartaco a TVE i avui La pasión de cristo a Antena 3, lo dicho, algunes coses no canvien mai.

  • Manuel dijo:

   Jo, quin éxit. Realment la religió encara marca massa la nostra vida quotidiana, i no hauria de ser així.

   L’únic consol és que ara hi ha molts canals, i sempre és possible trobar alguna alternativa.

 3. Jo l’altre dia vaig veure un grupuscle de gent amb uns feixos de palma a les mans, tots mudats a la sortida d’una esglesia i em vaig quedar parat… fins que no vaig recordar tota la parafernalia d’aquest ritual que no veia ds de que tenia 10 anys!
  .-= Últim post al blog de Arqueòleg Glamurós ..FLAT EARTH SOCIETY: La terra és plana =-.

Los comentarios están cerrados.