BCN en marxa

Recentment l’Ajuntament de Barcelona ha encetat la campanya BCN en marxa, deu itineraris pels deu districtes de la ciutat per tal que els ciutadans puguin conèixer de primera mà les principals obres que es fan a la ciutat.

Amb aquesta campanya, igual que amb el Pla Fent Barcelona!, es pretén fer arribar a la ciutadania, sense intermediaris la informació de en què s’inverteixen els seus diners i com l’afecten i l’afectaran les obres en curs.

A alguns li sembla propaganda electoral, però com ja vaig comentar en la conversa que vaig mantenir via Twitter amb Marc Fargas, no hi estic d’acord. Crec que el ciutadà té dret a saber què es fa amb els seus diners, i les administracions públiques tenen no ja el dret, sinó la obligació, d’explicar-li. No deixa de ser curiós com des de l’oposició o des dels mitjants es critica els governs per manca de transparència i en canvi quan apareix una iniciativa que precísament busca aquesta transparència, de seguida es tendeix a veure com quelcom partidista.

Però no és així. El ciutadà, sense intermediaris, té l’oportunitat de veure el que s’ha fet, i pot jutjar si el que veu li sembla bé o no. Perquè podria haver qui pensés que certes obres no són prioritàries, o que els diners haurien estat millor invertits d’una altra manera. Poden haver opinions possitivies, però també en poder haver de negatives. I si algú creu que un ciutadà o ciutadanà votarà un partit del govern perquè un dissabte al matí el convidin a fer un vol en autocar, crec que té un molt baix concepte de la ciutadania.

Es pot criticar que es faci el darrer any de mandat, però pel propi desenvolupament de les obres, a banda d’aquelles que duren més d’un mandat, el normal és enssenyar les obres finalitzades o a punt de ser-ho, i no tot just començades, que és el que passaria si aquesta iniciativa tingués lloc a l’inici del mandat. Aleshores sí que seria únicament un passeig en autocar.

No se m’oculta que és evident que l’Ajuntament té un problema de comunicació de les seves polítiques, perquè com  hom pot comprovar comptem amb una premsa més interessada en posar l’accent en el que és negatiu (que existeix, no dic que no), amplificant-lo, i no en la vessant possitiva de les coses (que també existeix). Pel que sembla ven més publicar fotos de prostitutes que explicar el que es fa per tal de millorar la ciutat. Tenen el seu dret, són mitjans privats que defensen els seus interessos, i no ho critico, només ho constato. Però precísament per això és normal que existeixin iniciatives com la que comento que, saltant-se els filtres que distorsionen en una determinada direcció la realitat, possibiliten que la ciutadani conegui els fets directament, sense que ningú li expliqui. I a partir d’aquí decideixi.

Enllaç a la pàgina de la campanya

Esta entrada fue publicada en Política y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Una Respuesta a BCN en marxa

  1. Aprofito la benetesa per fer propaganda de la passejada per la barcino romana que també ha engegat fa poc l’ajuntament i que està molt bé:
    http://glamboy69.wordpress.com/2009/04/13/ruta-per-la-barcino-romana/
    .-= Últim post al blog de Arqueòleg Glamurós ..Cinc minuts amb Delibes =-.

Los comentarios están cerrados.