El socialisme segons Solé Tura

Escrit Jordi Solé Tura 10-03-1998Avui el Consell Nacional ha anat de regals. El President Montilla ha tingut un regal d’aniversari en forma de vídeo, que trobareu al final d’aquesta entrada, i que vol ens transmet el missatge que, per molt que alguns s’ho pensin, res no està decidit de cara a les properes eleccions autonòmiques, i des del PSC estem disposats a treballar per tal de merèixer la confiança dels ciutadans i ciutadanes.

L’altre regal l’hem rebut tots i totes als assistents al consell, en forma d’un escrit del company Jordi Solé Tura, on ens explicava com entenia ell el socialisme, i què representa això en la nostra societat actual. A la miniatura del costat teniu un enllaç a la reproducció del text manuscrit (l’original es troba a l’Arxiu Històric del Socialisme Català de la Fundació Rafael Campalans), però he volgut també transcriure’l a continuació:

Sempre he entès el socialisme com una passió per la dignitat de la persona, és a dir, per la igualtat i la solidaritat en una societat lliure. Per això l’empenta moral i política del socialisme continuarà viva mentre hi hagi desigualtats, injustícies, discriminacions i humiliacions.

Des del punt de vista polític, això vol dir una lluita continua per reformar les nostres societats, en el ben entès que les reformes són molt més difícils i complexes que les revolucions.

El problema actual és que encara vivim de les lluites, les victòries i les derrotes del passat, fins i tot del passat immediat, quan el concepte de socialisme anava vinculat als grans canvis de la revolució industrial, a les guerres colonials i mundials, a la defensa de democràcies amenaçades i a la divisió en blocs.

En el futur aquesta lluita pels mateixos objectius es farà en un món més dominat per grans centres de poder supraestatals i grans mitjans de comunicació, però també en un món protagonitzat per sectors socials històricament marginats. Serà per damunt de tot, la lluita per la igualtat entre homes i dones, entre ètnies i entre societats avançades i endarrerides. I espero també que un món on el nou paper de les ciutats, les nacionalitats i les regions permetrà, per fi, superar les velles concepcions nacionalistes.

 Sàvies paraules, que comparteixo i crec que són plenament vigents, ja que malauradament al nostre món actual les desigualtats i les injustícies són arreu. Jordi Solé Tura, històric lluitador per la llibertat i el socialisme, Catedràtic de Dret Polític, militant del PSUC i del PSC (i concretament de la nostra Agrupació de Sarrià-Sant Gervasi, tot un honor per a nosaltres), Regidor de l’Ajuntament de Barcelona, Diputat al Congrés (membre de la ponència constitucional), Ministre de Cultura i Senador,  ha rebut avui un modest homenatge al nostre Consell Nacional, i rebrà dimarts vinent la Medalla d’Or de la Generalitat a títol pòstum. S’ho mereix.

I aquest és el vídeo del que us parlava a l’inici:

Esta entrada fue publicada en Política y etiquetada , , , , . Guarda el enlace permanente.

3 Respuestas a El socialisme segons Solé Tura

 1. Pingback: Manuel Cáceres

 2. Albert dijo:

  Sabràs perdonar-me si el que escrit no s’adiu amb el tema, però solament volia fer-vos saber als militants i diputats del PSC que el meu futur vot dependrà del resultat de la ILP sobre els «toros», en cas de que la mort dels «toros», tant a la plaça com a qualsevol altre lloc siga sent legal a Catalunya, i el PSC no ho hagi impedit, OBLIDEU-VOS del meu vot PER SEMPRE.

  Salutacions
  Albert Ardèvol

  • Manuel dijo:

   Si, realment aquest no és el tema, però comptant que a l’entrada que vaig escriure sobre el tema els comentaris estan tancats, ho deixarem aquí per aquesta vegada. En tot cas prenc nota de la teva opinió. Jo ja vaig expressar la meva, i conec molta gent al partit que la comparteix, tot i que també n’hi ha que tenen la contrària.

Los comentarios están cerrados.