Consultes i mentides

Ara fa un parell de mesos, amb motiu del celebrat a Arenys de Munt, vaig referir-me al tema del que aleshores van anomenar referèndum per la independència,  i que ara de forma més assenyada en diuen consultes, des d’una perspectiva que en podríem dir lúdica. No repetiré el que ja vaig escriure, però si que, quan manquen un parell de dies per tal que a 161 municipis de Catalunya tinguin lloc consultes del mateix tipus, voldria deixar per escrit algunes reflexions:

 1. No nego a ningú el dret de desenvolupar les activitats que cregui més convenients per a aconseguir, sempre de forma pacífica i amb respecte a la legalitat, els seus objectius. En conseqüència, si les persones que volen una Catalunya independent creuen que promoure aquestes consultes els ajuda a avançar en el seu camí, no hi tinc res a dir.
 2. Pel mateix motiu, defenso el dret de la ciutadania a participar-hi, igual que el dret a no participar-hi. Els que promuen aquestes activitats no poden exigir de ningú la seva participació en una activitat privada i partidària.
 3. El resultat d’aquestes consultes (que d’altra banda ja ens podem suposar) no representarà de cap manera la voluntat del poble de Catalunya. Dit d’una altra forma, no són  un referèndum. En aquestes consultes es fa campanya per la participació i pel sí, i ningú, llevat d’algun grupúscul descontrolat (que el que fa és sumar vots precísament al contrari), fa campanya pel no ni per la no participació. I si a algú li passa pel cap de dir que no ho fan perquè no volen, la resposta és clara, i està al punt 2: ningú pot ser obligat a participar de cap forma en aquesta activitat privada.

Dit això, dos apunts més:

Coincideixo plenament amb en el que ha dit en Joan Ferran, ja ho he dit moltes vegades: TV3 i en general els mitjans de la Corporació sobredimensionen aquestes consultes, donant-les una publicitat gratuïta que molts voldrien, més enllà del simple interés informatiu. Llàstima no es tracti amb el mateix interés l’activitat del President de la Generalitat, per exemple. I el penúltim exemple el tenim aquest matí amb el programa «Els Matins de TV3» on s’ha tractat abastament el tema, amb enquesta inclosa (resultat, 91% sí, 9% no, el que no sabem és quanta gent ha votat, i pel que sembla a molts no els importa).

Ja començo a estar fart d’en López Tena, que ha perdut el nord completament fa temps, com he denunciat en d’altres ocasions. L’última d’aquest pressumpte jurista la podeu llegir en una entrevista a El Singular Digital. Diu:

El PSC ha deixat de banda la seva tradició democràtica de lluita contra el franquisme i ara està fent servir mètodes d’intimidació perquè la gent no vagi a votar.

Està fent una campanya de por a la gent gran, a la nova immigració… Volen posar pals a les rodes amb actuacions que, a vegades, freguen la més absoluta de les il•legalitats. Els socialistes han oblidat la seva tradició i origen democràtic per actuar com en el seu moment ho feien els partidaris de la dictadura.

Doncs bé, senyor meu, vostè hauria de saber millor que ningú que la intimidació és un delicte, així que si té cap prova que el PSC ha intimidat algú per tal que no voti, vagi al Jutjat de Guàrdia, si no, calli.

I encara que no sigui delicte, tampoc és veritat que el PSC estigui fent una campanya de por ni amb gent gran ni amb nova immigració, i qui afirmi el contrari ho haurà de demostrar. Altre cosa és que ell pensi que aquests sectors seran menys receptius a la seva proposta, però això no és culpa nostra, potser és que veuen menys TV3.

Esta entrada fue publicada en Política y etiquetada , , , , , . Guarda el enlace permanente.

12 Respuestas a Consultes i mentides

 1. Pingback: Manuel Cáceres

 2. Pingback: Edgar Rovira

 3. Pingback: carles

 4. Pingback: Laura Gómez Farrés

 5. Estirabot dijo:

  Miri, tots sabem que al PSC-PSOE no li interessen gens aquestes consultes…ells no volen que la gent es mobilitza per el que ens pertoca als catalans i a Catalunya. Tots sabem que el PSC-PSOE és un partit sucursalista i tapat per el govern espanyol i esclau del senyor ZP. Així doncs fins que no us independitzeu vosaltres si és que teniu valor polític no critiqueu la llibertat del poble català a poder fer el que es pot, una consulta, que és l’únic que ens deixen fer els companys del vostre partit.

  • Manuel dijo:

   Suposo que no ens interessan tant com a vosaltres, senzillament perquè pensem que la independència no és la solució a res. Tu penses que és això el que pertoca als catalans i Catalunya, jo penso que els catalans i Catalunya tenim altres problemes més importants, i que això de la independència només interessa alguns.

   Sucursalistes? Porto trenta anys sentint-ho, no em ve de nou. Com acostumem a dir, fets, no paraules. I per mi aquests demostren que ens enfrontem a qui cal per tal de defensar Catalunya. El que no farem és anar contra les nostres idees.

   No critico la llibertat del poble català. Primer perquè criticar, només critico a una persona que ha fet una acusació falsa. I segon perquè, per molt que us ho creieu, tant poble català són les persones que aniran a votar a les consultes, com les que aniran a fer coses que els interessen més, i a qui no li agradi que s’hi posi fulles.

   El PSC representa tant o més el poble català que qualsevol grup independentista, aquí ningú no té autoritat per donar certificats de catalanitat.

 6. Pingback: rogercasero

 7. popota dijo:

  Benvolgut Manel,

  TV3 va fer molt bé en sumar-se a última hora al seguiment de les consultes defugint l’habitual corralet informatiu del Reino mentre tota la premsa internacional n’anava plena, incloent portada i editorial a Le Monde. Òbviament, es podria haver donat més rellevància als 33.000 participants en una manifestació d’àmbit estatal com la que van fer els sindicats que als 190.000 d’una iniciativa que abastava una població 65 cops inferior. En aquest sentit, cal recordar que el nacionalisme es cura viatjant, i que hagués estat el summum del provincianisme que, només perquè als nacionalistes espanyols no us interessa el tema -opció respectable-, la premsa que paguem amb els nostres impostos deixi d’informar sobre fets que desperten atenció a nivell europeu.

  «El PSC representa tant o més el poble català que qualsevol grup independentista, aquí ningú no té autoritat per donar certificats de catalanitat.»

  Molt d’acord. Ni tan sols el senyor Zaragoza, hi afegiria.

  D’altra banda, en López Tena no és cap «pressumpte jurista», sinó que és un jurista amb una trajectòria professional destacable. Altra cosa és que en vulguis discrepar -cosa perfectament lícita-, però inventar-te coses queda malament quan fas debat polític fora de cercles convençuts.

  Salut,

  • Manuel dijo:

   Veig que em fiques al sac dels nacionalistes espanyols, i això no et diré que m’ofén, però sí no s’ajusta a la realitat. Vull pensar que és un recurs retòric, i no que hi hagi gent que no pugui entendre que pots no ser nacionalista d’enlloc. Personalment, no sóc massa amic dels nacionalistes, i d’entre ells l’espanyol és dels que menys m’agrada, precísament perquè, juntament amb el català, són els dos que em toca viure més d’aprop. En tot cas, si trobes alguna cosa del que escric que creus que et dona peu a titllar-me de nacionalista espanyol, prego m’ho diguis.

   El tema de TV3 òbviament és opinable. Jo crec que ha redimensionat això com tantes altres coses. No dic que no n’hagués de parlar de les consultes, no molt menys, és una notícia que ens toca molt de prop i que ha mogut moltíssima gent, encara que no siguin tants com s’esperava, però crec que se sobredimensiona (i consti que el tema pel qual es manifestaven els sindicats ens toca igual de prop, una cosa no treu l’altra).

   Sobre els certificats de catalanitat, hi estem d’acord, al 100%. Ningú pot donar-los.

   I sobre López Tena, el meu qualificatiu (que no s’ajusta a la realitat, ho sé) només volia fer palés que un jurista no hauria de fer servir termes com «coacció» alegrement. Ell millor que ningú sap que la coacció és un delicte, i els delictes es denuncien allà on cal. Una cosa són les opinions que tingui, però és que no és només que discrepi d’ell, que ho he fet ja abans, és sóc militant d’un partit al que aquest senyor ha imputat un delicte, i per aquí no passo.

   Salut, i gràcies pel comentari.

 8. popota dijo:

  Benvolgut Manuel,

  El fet de definir-te com a nacionalista espanyol no és cap recurs retòric, sinó una conseqüència de la teva defensa de la molt nacionalista espanyola defensa d’una legalitat que estableix l’existència d’una «patria única e indivisible» i «nación indisoluble» en la seva constitució. És a dir, aquest argument falsament neutre en defensa d’una pretesament verge -en termes de matèria de confrontació nacionalista- legalitat que, mutatis mutandis, també usen els contraris a la redistribució de la renda via impostos per mantenir els seus privilegis adquirits que, per ells, són conseqüència d’una espècie d'»ordre natural» tan falsament neutre com la teva defensa de la legalitat nacionalista espanyola.

  Sobre en López Tena, no tinc cap dubte de que les seves paraules responen a la realitat -no acusa ningú de cap delicte, sinó que diu que algunes pràctiques freguen la ilegalitat, que és quelcom ben diferent-. Com demostra avui mateix, és poc sospitós de parlar sense tenir coneixement de causa, i la única llàstima de tot plegat és que en els últims 30 anys i en l’àmbit dels federalistes catalans no hagin sorgit 10 persones de la preparació i les conviccions de l’Alfons.

  Per últim, i sobre TV3, la seva cobertura ha estat impresentable, però no a favor de les consultes sinó en contra, ja que es va apuntar a última hora i empesa pel ressó bestial que estaven tenint a tota la premsa europea. Els propis periodistes han reconegut la consigna de la direcció de fer el que anomenen «informació feble» sobre el tema, i no és cap casualitat que no s’hagin fet debats sobre el tema i que els programes informatius de la casa hagin estat missing fins l’últim moment.

  Salut, i gràcies per la resposta,

  • Manuel dijo:

   No sacralitzo la legalitat vigent. Es la que és, amb una Constitució i dos Estatuts d’Autonomia aprovats en referèndum. Pretendre que això no té cap valor només perquè no ens agrada, crec que no s’ajusta a la realitat.

   Amb això vull dir que és intocable? No. El dia que a Catalunya hi hagi una majoria per la independència, aquesta arribarà, digui el que digui la legalitat vigent (això no ho dic ara, ja ho tinc escrit d’abans). Però, com els fets demostren, aquest moment encara no ha arribat, i no sé per què se suposa que tots hem de ballar al so que toquen uns quants, i si no ho fem ja som nacionalistes espanyols (o altres coses que ens diuen).

   Jo crec que els nacionalistes de totes dues bandes es necessiten i es retroalimenten, perquè és molt més fàcil arreplegar gent contra un enemic ben definit. No es nou.

   Un no jurista pot parlar de coaccions en sentit no estrictament jurídic, no li donaria més importància. Un jurista com López Tena, no. A més, on són les proves dels fets dels que acusa el PSC? Acusar sense proves és molt fàcil, però com et deia abans, és molt més cómode tenir un enemic a qui carregar les culpes. Tens raó, però, que la seva actitud d’avui ha estat molt més assenyada.

   I sobre TV3 ja veig no ens posarem d’acord. De vegades em sorprén com les diverses persones podem veure de forma diferent les coses, però sovint és així.

   Salut, i fins aviat.

 9. popota dijo:

  Benvolgut Manuel,

  Jo no he dit que sacralitzis la legalitat nacionalista espanyola, sinó que la defenses i n’ets partidari. D’aquí venia el qualificatiu -encertat, pels arguments que he defensat-. Sacralitzar és una altra cosa i, si em permets, és una manera com qualsevol altra de falsificar la realitat a base de simplificacions matusseres, com és tota aquesta camama de que els nacionalistes són una espècie de creients sense capacitat de discerniment que tan bé va a alguns que, davant la falta de discurs propi, basen llur discurs i acció política en penjar llufes a altri i en buscar enemics contra els qui llençar el personal. En fi, tot l’obscur univers del «si tu no hi vas, ells tornen» i demés conceptes de política-escombraria que, com bé citaves, disten força de ser nous.

  D’altra banda, una cosa és que la legalitat vigent sigui nacionalista espanyola -recordem: «patria única e indivisible» més «nación indisoluble»-, i altra és que no tingui cap valor. Són dues coses ben diferents i no tenen res a veure. En aquest sentit hom podrà acatar o no una constitució feta sota pressió militar per unes corts a les que no es van poder presentar alguns partits per no ser legals, amb presos polítics engarjolats i amb una premsa estrictament controlada pel poder. Una altra cosa ben diferent és declarar-se partidari de tal legalitat ultra-nacionalista i pretendre al mateix temps no ser-ne, de nacionalista, cosa que trobo poc realista.

  D’altra banda, els fets no demostren el que dius en termes d’independència sí o no. No demostren el contrari, tampoc. De fet, l’únic fet que pot demostrar tal cosa en un sentit o un altre és una consulta vinculant promoguda pels poders públics, i no un formidable acte polític com el d’ahir realitzat amb voluntaris, amb quatre duros i amb la premsa boicotejant la consulta. És como si algú digués que els fets demostren que a les poblacions consultades no hi ha més d’un 3% de partidaris de la unitat del Reino de España.

  Sobre TV3, per últim, el que dic no és gaire opinable. Les consultes han atret atracció de tota la premsa extrangera amb uns nivells importantíssims -entre altres, portada i editorial a Le Monde o notícia d’obertura a la BBC-. Si això no exigia que des de la tele que paguem nosaltres s’informés de la cosa i que els programes de debats o documentals ho tractessin, no sé de què ha d’informar TV3, francament.

  Salut, i gràcies per la resposta.

Los comentarios están cerrados.